Vocaal Ensemble Rijssen
Luther Cantates
Luther Cantates – Een uniek project van het Vocaal Ensemble Rijssen Voor velen is het jaar 2017 het jaar waarin wordt herdacht dat Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Dit moment wordt gezien als de start van de reformatie in Europa. Het jaar 2017 is behalve het gedenkjaar van ‘500 jaar reformatie’ ook het 250e sterfjaar van componist G.Ph. Telemann (1681-1767). Deze componist werd in zijn tijd meer gewaardeerd dan zijn tijdgenoot J.S. Bach die vandaag de dag vaak als beste componist aller tijden wordt gezien.

Om beide elementen te combineren heeft het Vocaal Ensemble Rijssen het idee opgevat om dit jaar 3 Luther Cantates van Telemann uit te gaan voeren. Dit is een uniek project aangezien de muziek niet is uitgegeven, maar alleen gehuurd kan worden bij het Telemann Gesellschaft in Magedeburg.

Het koor zal in een concert de volgende 3 Luther cantates uitvoeren:
* So siehet nun an als die Auserwählten Gottes (TWV 1:1390)
* Herr, wir liegen für idr mit unserm Gebet (TWV 1:781)
* Es wollt uns Gott gnädig sein (TWV 1:544)

Daarnaast wordt ook het motet ‘Ein feste Burg’ van Telemann uitgevoerd. Dit werk is geschreven in 1730 ter gelegenheid van het herdenken van de Augsburgse confessie, die 200 jaar daarvoor was aangeboden aan keizer Karel V op de rijksdag in Augsburg. In dit motet voorziet Telemann de melodie van ‘Ein feste Burg’ van commentaar in de overige koorstemmen die luidt ‘Gottes Macht und Luthers Lehr vergehet nun und nimmer mehr’ zingen.

Dit concert vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2017 in de Dorpskerk te Holten. Aan dit concert wordt medewerking verleend door The Utrecht Company of Music –een orkest dat speelt op historische instrumenten–, solisten en musicoloog dr. Marcel Zwitser.

Bestel hier kaartjes (via Mijntoegangskaart.nl)